Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is crťmant een zoete schuimwijn?

wijnnieuws

Is crťmant een zoete schuimwijn?

Wie de vermelding crémant op een fles schuimwijn ziet, denkt misschien aan crème, en dus aan iets zoets. Maar daar heeft deze term niets mee te maken. Het is gewoon de benaming voor een schuimwijn die volgens dezelfde methode als in Champagne wordt gemaakt, maar dan wel buiten de regio Champagne. En dus, zoals champagne, kan crémant zowel droog (brut), halfzoet (demi-sec) als zoet (doux) zijn. Er bestaat ook, net zoals in Champagne, rosé crémant.

De beste methode om van witte (of rosé) wijn een schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Maar ook die term is beschermd en wordt op de flessen crémant vervangen door méthode traditionnelle. Die methode bestaat erin om aan witte wijn in de fles suiker en gist toe te voegen, waardoor een tweede gisting ontstaat. Daardoor worden koolzuur en dus bubbels gevormd, die in de fles gevangen blijven: de wijn is schuimwijn geworden. De schuimwijn blijft dan nog een tijd liggen op zijn gistrest, waardoor de smaak en textuur verbeteren. Uiteindelijk wordt de gistrest verwijderd, en krijgt de schuimwijn zijn definitieve kurk na toevoeging van wat zoete likeur. Het is de hoeveelheid van deze liqueur d'expédition die bepaalt hoe droog of zoet de schuimwijn zal zijn.

Wat de methode betreft, is er dus geen verschil tussen crémant en champagne. Het verschil zit vooral in de gebruikte druiven. Om te beginnen komen die niet uit de befaamde krijtbodem van Champagne, wat champagne doorgaans levendiger en intenser maakt dan crémant. Maar ook de druivenrassen zijn niet altijd dezelfde. In Champagne wordt hoofdzakelijk pinot noir, pinot meunier en chardonnay geteeld, terwijl voor een crémant ook riesling kan gebruikt worden (in Crémant d'Alsace), net zoals chenin blanc (in Crémant de Loire), sauvignon blanc en sémillon (in Crémant de Bordeaux), poulsard en trousseau (in Crémant du Jura) en jacquère en altesse (in Crémant de Savoie).

O ja, er is nog een verschil: crémant is goedkoper dan champagne. Terwijl een crémant, die door een kwaliteitsbewust wijndomein werd gemaakt, beter kan zijn dan een champagne die uit een industriële fabriek komt.

Wist u trouwens dat crémant ook in landen buiten Frankrijk kan voorkomen? Zo is er zelfs Crémant de Wallonie, al wordt die term nog niet vaak gebruikt door Waalse schuimwijnmakers.

Opgelet: niet alle schuimwijnen buiten Champagne worden volgens de champagnemethode gemaakt. Als méthode traditionnelle (of een vertaling daarvan) niet op het etiket staat, werd misschien de méthode Charmat gebruikt, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in een grote gesloten tank (en dus niet in elke fles afzonderlijk).

Indien zelfs die methode niet staat vermeld, heb je te maken met een witte wijn die door de inspuiting van koolzuur schuimwijn is geworden. Hoofdpijn is dan niet uitgesloten.

 

 

Invoerders:
Bulles Fines, Champagnes & Mousserende Wijnen ( Merksplas )
toegevoegd op 13.11.2017