Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waar vind je de beste witte wijnen in Italië?

wijnnieuws

Waar vind je de beste witte wijnen in Italië?

Italiaanse witte wijn wordt vaak uit de verkeerde regio's gedronken. Uit Piemonte, omdat daar de beroemde barolo vandaan komt. Of uit het alom bekende Toscane. Of uit het zuiden, omdat toeristen daar zekerder zijn van de zon.  

Maar de beste witte wijnen van Italië worden daar niet gemaakt. Wel in de minder bekende noordoostelijke uithoek van het land, vlak bij Slovenië. Deze wijnstreek heet Friuli (voluit Friuli-Venezia Giulia), en heeft een van de laagste oogstrendementen van Italië. Minder druiven en dus minder liters wijn per hectare: dat maakt meteen een groot verschil in het glas. Het is een van de redenen waarom Friuliaanse wijnen van sauvignon blanc zo gegeerd zijn bij goed geïnformeerde wijnliefhebbers.

Een lokale druif is friulano, waarvan strakke, geconcentreerde, mineralige, complexe wijnen gemaakt worden. Een andere lokale druif is ribolla gialla. Ze wordt niet tot de categorie der nobele druivenrassen gerekend, maar goede wijnbouwers maken er schitterende wijnen van.

Eveneens in het koelere noorden ligt Alto Adige, ook Südtirol genoemd, omdat in deze streek, die staatkundig tot Italië behoort, hoofdzakelijk Duits wordt gesproken. De wijnen worden gemaakt in een klimaat dat zowel alpiene als mediterrane kenmerken heeft. Met als gevolg zuivere, frisse, precieze wijnen die tegelijk vol en rijp zijn. Pinot blanc, pinot gris, sauvignon blanc en chardonnay leveren hier witte wijnen, die tot de beste van Italië behoren.

Tussen beide voornoemde wijnstreken ligt Veneto, een smeltkroes van ruim dertig witte druivenrassen, waaronder de lokale garganega-druif die mooie resultaten geeft, onder meer in de witte Soave.

De meest verrassende streek voor witte wijn is Sicilië. Dat ligt weliswaar in het uiterste zuiden, waardoor je zwoelheid en alcohol in het glas verwacht. Maar als eiland geniet Sicilië overal van de verkoelende invloed van de zeewind. Boeiende inheemse druivenrassen voor witte wijn zijn catarratto, grillo, zibibbo en inzolia.

Zijn er elders in Italië dan geen goede witte wijnen te vinden? In de wijnwereld zijn er altijd uitzonderingen op elke regel. Zo ontdekte ik in de buurt van San Gimignano in Toscane het domein Montenidoli, waar uitmuntende witte wijnen gemaakt worden van de plaatselijke druif vernaccia. Dat verwacht je niet in deze streek waar de meeste domeinen, omwille van de talrijke toeristen, vooral bekommerd zijn om kwantiteit.

Ook int het Italiaanse zuiden proef je wel eens een goede witte wijn van falanghina, fiano of greco die, ondanks de hitte, toch verkwikkende zuren heeft, omdat de wijngaard op een hoogte gelegen is. Want één zaak is zeker: overal ter wereld zijn de beste witte wijnen afkomstig van wijngaarden waar het koeler is.


Specialisten in Italiaanse wijn: grappolo.be en chateauxvini.be

 

 

 

Invoerders:
Grappolo ( Torhout )
Châteaux Vini ( Ternat )
toegevoegd op 26.09.2017