Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Goedkope tafelwijn verkocht als Châteauneuf-du-Pape

wijnnieuws

Goedkope tafelwijn verkocht als Châteauneuf-du-Pape

Een van Frankrijks grootste handelaars in bulkwijn wordt ervan verdacht grote hoeveelheden goedkope tafelwijn te hebben verkocht onder de benaming Côtes du Rhône en zelfs Châteauneuf-du-Pape, een van de beroemdste wijndorpen in Frankrijk.


Het gerechtelijk onderzoek is al aan de gang sinds eind vorig jaar, maar werd nu pas aan het licht gebracht door V&S News, het Franse vakblad voor de sector van "Vins et Spiritueux".

De naam van het betrokken wijnbedrijf is Raphaël Michel, die van de CEO en eigenaar Guillaume Ryckwaert (foto), die het bedrijf in 2002 overnam en twee jaar later naar de beurs bracht. Ryckwaert (39) heeft 1 miljoen euro moeten betalen om op borgtocht vrij te kunnen komen. Hij mag tot nader order geen contact meer hebben met zijn bedrijf.

Het gaat dan ook om een ernstige zaak: een grote hoeveelheid goedkope wijn, die tot 10% van de totale wijnproductie in de Rhônevallei zou bedragen, werd door het bedrijf mogelijk frauduleus gelabeld als "Côtes du Rhône" en "Châteauneuf-du-Pape", de topappellatie van de Rhônevallei waar de prijzen de laatste tien jaar fors zijn gestegen. Dat laatste maakt een wijnstreek altijd aanlokkelijk voor fraudeurs. Heel wat van de betrokken wijn zou niet eens uit de Rhônevallei afkomstig zijn.

Philippe Pellaton, voorzitter van het Syndicat des Côtes du Rhône, kondigde aan zich burgerlijke partij te stellen: "Wij vrezen dat deze zaak ook de reputatie van andere producenten in de streek zal aantasten en willen daarom toegang hebben tot het dossier."
De supermarktketen Carrefour heeft reeds alle wijnen van de Rhônevallei, die door Raphaël Michel werden geleverd, uit de rekken gehaald.

Raphaël Michel is wat men in Frankrijk een négociant noemt, die wijnen van domeinen en coöperaties aankoopt om die vervolgens samen te brengen en in grotere hoeveelheden onder merknamen op de markt te brengen. Dat is wettelijk toegelaten, zolang men voor elke fles de juiste herkomstbenaming van de betreffende wijn gebruikt. Raphaël Michel krijgt wijn aangeleverd van 4.000 leveranciers uit de Rhônevallei, Languedoc-Roussilon, Provence en het zuidwesten van Frankrijk.

Het bedrijf werd gesticht in 1899 en is gelegen in Piolenc, even ten noorden van Orange. Toen het 15 jaar geleden werd overgenomen door Guillaume Ryckwaert, bedroeg het zakencijfer 7 miljoen euro. Vandaag afficheert het bedrijf een zakencijfer van 80 miljoen euro. Hoewel het beursgenoteerd is, gaf het de laatste jaren geen cijfers meer vrij, wat wellicht argwaan wekte.

Dit is niet het eerste en ook niet het laatste wijnschandaal in Frankrijk: elk jaar komen er zaken aan het licht, zij het niet altijd van deze omvang. De Franse wijnwetten zijn nochtans streng, maar inspecteurs kunnen niet overal op elk moment tijdens het productieproces aanwezig zijn. Meestal gaat het om handelshuizen die wijn vanuit verschillende wijnstreken aangeleverd krijgen, wat het makkelijker maakt om te frauderen. Een van de grootste fraudezaken in Frankrijk betrof de Belg Roger Geens, eigenaar van een grote wijnhandel in Bordeaux, die tienduizenden hectoliters minderwaardige wijn onder duurdere herkomstbenamingen verkocht.

 

 

toegevoegd op 08.08.2017