Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Vrouwelijke wijnmakers: proef het verschil

wijnnieuws

Vrouwelijke wijnmakers: proef het verschil

Zowel het proeven als het maken van wijn zijn altijd voornamelijk een mannenzaak geweest. Maar daar komt verandering in. Vandaag zijn er meer vrouwelijke wijnmakers dan ooit.

Maken vrouwen andere wijn dan mannen?

Wetenschappelijk werd vastgesteld dat vrouwen doorgaans beter ruiken en proeven dan mannen. Maken ze bijgevolg ook andere wijnen? In het algemeen worden wijnen van vrouwelijke wijnmakers gekenmerkt door verfijning en nuance, eerder dan door kracht en concentratie. Daardoor worden ze tijdens blindproeverijen niet altijd naar waarde geschat, omdat subtiele wijnen makkelijk overdonderd worden door krachtiger exemplaren.

Wine Lady of the Year

Ook in ons land zijn steeds meer vrouwen professioneel bezig met wijn. Niemand kijkt nog op van een vrouwelijke sommelier in een restaurant. Het grootste Belgische wijnkasteel Genoels-Elderen heeft een vrouwelijke wijnmaker, Joyce van Rennes. En achter de internationaal erkende wijnopleidingen en -diploma's van de Wine & Spirit Education Trust staat een vrouw: Sybille Troubleyn. Zij werd dit jaar door een jury van wijnkenners verkozen tot Wine Lady of the Year: "Ja, ik geloof dat vrouwen andere wijn maken dan mannen. Niet zozeer omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze bewuster kiezen voor de job van wijnmaker en daarom met meer passie bezig zijn."

Geproefd en goedgekeurd

- Domaine Saint Amant "Les Clapas", Côtes du Rhône, 2012 - € 10,80 - divinewines.be

Camille Nosworthy maakt op het domein van haar familie deze heerlijk sappige en soepele wijn van grenache en syrah, fris en elegant door de hooggelegen wijngaard.


- Elodie Balme, Côtes du Rhône, 2015 - € 10,95 - wijnen-dekok.com                     

Deze wijnmaakster is de rijzende ster van de Rhônevallei. Volrijpe zuiderse blend van grenache, carignan en syrah, met behoud van finesse en elegantie.


- Le Bonheur "Prima", Zuid-Afrika, 2012 - € 12,85 - rouseu.be

Rijp rood fruit in deze Bordelese blend van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon, gemaakt door de 32 jaar jonge Lauren Behrens. 


- Château Doms, Graves, 2014 - € 12,95  - axybel.be

In het mannenbastion Bordeaux maken Hélène Durand en haar dochter Amélie deze elegante rode wijn van merlot en cabernet sauvignon.


- Domaine Anne Gros "Les Combettes", Languedoc, 2014 - € 15 - vinesse.be

Anne Gros (foto) is wereldbekend als wijnbouwster in Bourgogne, maar bezit ook wijngaarden in Languedoc. Karaktervolle rode wijn van de zeldzame marselan, een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache.

 

Quote

"Mannen hebben het moeilijker, van vrouwen verwacht niemand iets. Mannen moeten altijd de juiste wijn kiezen en hem van de juiste commentaar voorzien. Intussen zitten vrouwen relaxed van wijn te genieten." (Jancis Robinson, Engelse wijnschrijfster van o.m. The World Atlas of Wine en The Oxford Companion to Wine).

 

Invoerders:
Axybel ( Kessel )
Rouseu Wijnen & Likeuren ( Sint-Martens-Latem )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
De Kok ( Lier )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 30.07.2017