Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Legendarisch domein Bonneau du Martray gekocht door Amerikaanse miljardair

wijnnieuws

Legendarisch domein Bonneau du Martray gekocht door Amerikaanse miljardair

De Amerikaanse miljardair Stan Kroenke (foto), eigenaar van het cultdomein Screaming Eagle in Californië en meerderheidsaandeelhouder van de Engelse voetbalclub Arsenal, heeft het historische domein Bonneau du Martray in Bourgogne gekocht.

Bonneau du Martray, gelegen op de heuvel van Corton, wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze domeinen in Bourgogne. Het is altijd in de familie gebleven maar werd nu toch verkocht aan de Amerikaanse zakenman Stanley Kroenke, die een persoonlijk fortuin bezit van 7,4 miljard dollar (volgens het magazine Forbes).

Het is een nieuw voorbeeld van een Bourgondisch topdomein dat, net zoals vele domeinen in Bordeaux, verkocht wordt aan een buitenlandse investeerder. De multinational LVMH kocht Clos des Lambrays al in 2014 voor 100 miljoen euro. De Franse zakenman François Pinault kocht het domein René Engel en veranderde de naam in Domaine d'Eugénie.

Domaine Bonneau du Martray is 11 hectare groot en produceert alleen grand cru-wijnen van Corton en Corton-Charlemagne. Het domein staat ook bekend als een van de pioniers van de biodynamie in Bourgogne. Het domein werd internationaal beroemd, onder meer omdat haar wijnen geschonken werden op een verjaardagsdiner in 2006 voor Queen Elizabeth II van Engeland.

Financiële details van de deal werden niet vrijgegeven. Maar grand cru-wijngaarden in Bourgogne kosten vandaag ongeveer 4 miljoen euro per hectare.

 

 

toegevoegd op 08.01.2017