Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Franse wijnstreek hip in New York en L.A.

wijnnieuws

Franse wijnstreek hip in New York en L.A.

Lange tijd was de Jura de meest onderschatte wijnstreek van Frankrijk, onder meer door haar grillige klimaat. Wijnbouwers hebben hier altijd tegen de elementen moeten vechten om goede wijn te maken. Maar zijn net daardoor nog meer verbeten met hun vak bezig.

Op amper 100 kilometer van het grote Bourgogne worden hier wijnen gemaakt met dezelfde druiven: chardonnay en pinot noir. Weliswaar kunnen die zich niet meten met de Bourgondische top, maar wel met heel wat andere bourgognes. Tegen veel lagere prijzen.

De streek heeft ook zijn autochtone druiven: savagnin voor witte wijn, poulsard en trousseau voor rode. Wijn van laatstgenoemde druif wordt blind geproefd wel eens verward met bourgogne. Wijn van poulsard is licht en soepel, en gaat prima samen met charcuterie. En savagnin is de ideale begeleider van de plaatselijke comté.

Maar in de Jura worden niet alleen wijnen in Bourgondische stijl gemaakt. De streek staat ook bekend voor zijn unieke oxidatieve wijnen. Oxidatie wordt bij een wijn normaal getaxeerd als een fout. Maar in de Jura wordt de gewilde, beheerste oxidatie tot een aparte kunst verheven. Men laat witte wijn rijpen "sous voile", onder een fijne gistsluier die zich in de vaten ontwikkelt omdat ze niet bijgevuld worden en het contact met zuurstof dus bewust gezocht wordt. Deze rijpingsmethode heeft tot gevolg dat de fruitigheid van de wijn plaats maakt voor een beendroog karakter en nootachtige aroma's.

Sommige wijnen van savagnin blijven ruim zes jaar onder zo'n sluier liggen en worden dan "vin jaune" genoemd. Een krachtige, karaktervolle wijn die slechts na vele jaren op fles zachtheid en rondheid ontwikkelt, maar tegelijk een grote complexiteit verkrijgt. "Vin jaune" is een unicum in de wijnwereld, een van de grootste en sterkste bewaarwijnen die er bestaan.

Een andere troef van de Jura is de plaatselijke schuimwijn, "Crémant du Jura" genaamd. Die wordt gemaakt volgens de champagnemethode en heeft het potentieel om het beste Franse alternatief voor champagne te zijn, tegen de helft van de prijs. Jura heeft ook een goede zoete wijn, "vin de paille", zo genoemd omdat de druiven drogen op rieten matten.

De Jura raakt steeds beter bekend en geliefd bij de wijnliefhebber. Door de interesse van Amerikaanse sommeliers is de streek een hype geworden in steden als New York en Los Angeles. Van de weeromstuit is Bourgogne, waar men lange tijd wat neerkeek op hun buur, wakker geschoten: Bourgondische wijndomeinen hebben al wijngaarden in de Jura opgekocht.

 

Invoer wijnen uit de Jura: vinarte.be, pikowines.com, troca-vn.be, wijnenjanrots.be

 

Invoerders:
Piko Wines ( Brussel )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )
Wijnen Jan Rots ( Wetteren )
toegevoegd op 23.10.2016