Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bordeaux 2015: eindelijk weer een groot wijnjaar

wijnnieuws

Bordeaux 2015: eindelijk weer een groot wijnjaar

Ze hebben er vijf jaar op moeten wachten, maar nu is het zover: sinds 2010 kent Bordeaux opnieuw een schitterend wijnjaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse proeverij van de primeurwijnen die in Bordeaux doorging.


"Blijkbaar zit er een patroon in", zegt de bekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson, "Want Bordeaux kende de laatste decennia elke vijf jaar een uitzonderlijk goed wijnjaar: 1990, 1995, 2000, 2005, 2010 en nu 2015."
Maar is "elke vijf jaar" niet een beetje weinig voor een wereldberoemde wijnstreek als Bordeaux?
"Alles hangt ervan af wat je als een goed jaar beschouwt", zegt Olivier Bernard, voorzitter van de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux en zelf eigenaar van Domaine du Chevalier, "Bordeaux is een uitgestrekte en gevarieerde wijnstreek waarin witte, rode en zoete wijnen en vele verschillende druiven en appellaties vaak verschillend presteren, waardoor er altijd wel iets aan te merken valt op een wijnjaar. Er zijn dus méér goede jaargangen geweest, maar toegegeven, niet zo homogeen als 2015."

Daarnaast ligt Bordeaux weliswaar zuidelijk, maar ook dicht bij de Atlantische Oceaan. Elke vakantieganger weet dat je daar minder zekerheid hebt op mooi weer dan pakweg aan de kust van de Middellandse Zee. Vooral met de cabernet sauvignon, een druif die traag en laat rijpt, heeft Bordeaux geregeld problemen om ze volmaakt rijp te krijgen.
"Maar àls ze rijp wordt, dan is het de allernobelste druif ter wereld", zegt Véronique Sanders van Château Haut-Bailly, "En dat is in 2015 gebeurd."

"Een groot wijnjaar in Bordeaux is een jaar waarin alle appellaties op het hoogste niveau presteren, zoals in 2015", aldus Alexandre Thienpont van Vieux Château Certan in Pomerol, familie van onze landgenoot Jacques Thienpont die het kleine topdomein Le Pin bezit.

"In 2015 hebben we alles gehad wat we nodig hadden", zegt Denis Dubourdieu, professor oenologie aan de universiteit van Bordeaux, "We hebben weinig regen gehad, zo weinig dat eind juli de grond eigenlijk te droog was. Maar in augustus kwam de verlossende regen, de wijnstokken leefden weer op, en de oogstmaand september was zeer mooi, met warmte overdag en koele nachten. De rijping verliep traag en lang, en alleen dat leidt tot de beste wijnen."

Vandaar dat velen 2015 hoger inschatten dan 2009 en 2010, al komt het wel vaker voor in Bordeaux dat het heden meer aangeprezen wordt dan het verleden. De recente jaargang moet immers nog verkocht worden, terwijl voorgaande jaargangen al uit de kelders zijn verdwenen.
Andrew Black, een Britse wijndocent en -schrijver die in Bordeaux woont en er jarenlang in de wijnhandel werkte, is kritischer: "2015 is een zeer goed jaar, dat wel, maar niet zo groot als 2010."

Tijdens de afgelopen week konden wijnschrijvers en -handelaars vanuit de hele wereld zelf hun oordeel vellen. Het proeven van zulke jonge wijnen, die maar zes maanden vatrijping achter de rug hebben, is vaak moeilijk en zelfs onaangenaam, omwille van de nog sterk aanwezige zuren en tannines. Maar deze keer kon er zowaar genoten worden: zelfs piepjong zijn de meeste wijnen al zacht, vol, gracieus en evenwichtig, vooral in Pessac-Léognan, Saint-Emilion, Pomerol en Margaux. En dat heeft vooral met één factor te maken: gezonde en rijpe druiven. Uitzonderlijk is dat deze factor nu overal in Bordeaux voorkomt, zodat 2015 een jaargang wordt waarop je bijna blind kan vertrouwen, ook in de lagere prijsklassen.

De geproefde wijnen zullen pas eind 2017 op de markt komen. Maar via zo'n vroege proeverij wordt de primeurverkoop aan de Bordelese distributeurs op gang getrokken, en dienen de eerste commentaren als leidraad voor de prijsbepaling.
"Na vier onregelmatige jaren zal deze jaargang de verkoop doen heropleven", zegt Justin Onclin, de Limburgse eigenaar van Château Branas Grand Poujeaux uit Moulis en Château Villemaurine uit Saint-Emilion, "Vele handelaars drongen de vorige jaren aan op een verlaging van de prijzen, daar heb ik nu niemand voor horen pleiten. Ik denk dat iedereen deze wijnen zal willen, en dat er niet voldoende aanbod zal zijn."

In Bordeaux is dat een manier om te zeggen dat de prijzen zullen stijgen, al geldt dat meestal alleen voor de domeinen die reeds bekend en gereputeerd zijn. Maar Onclin pleit voor redelijkheid: "Grote prijsschommelingen kunnen op korte termijn winst opleveren, maar op de langere termijn is dat nefast voor de relatie met onze klanten en consumenten."

 

 

 

Invoerders:
toegevoegd op 08.04.2016