Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Moet het altijd champagne zijn?

wijnnieuws

Moet het altijd champagne zijn?

Nu de feestdagen naderen, gaan velen weer op zoek naar champagne. Maar er zijn ook goede alternatieven.

Champagne is een schuimwijn die ontstaan is uit noodzaak. In het noordelijke wijngebied Champagne worden de druiven niet voldoende rijp om er stille wijn van te maken. Maar door een mengsel van suiker en gist aan deze zure wijn toe te voegen, ontwikkelt hij een tweede gisting in de fles. Vervolgens, net vòòr hij zijn kurk krijgt, wordt de zuurte verder getemperd door een mengsel van wijn en suiker. Dat is in een notendop de "méthode champenoise". En daardoor ontstond een verkwikkende, schuimende wijn, die de wereld veroverde.

Het was te verwachten dat andere wijngebieden deze methode eveneens zouden toepassen. Maar de champagneproducenten kregen het op Europees niveau voor elkaar dat de naam van hun gebied èn van hun methode niet gebruikt mag worden. Ook op mondiaal vlak wordt continu druk uitgeoefend om producenten te verbieden deze namen te gebruiken. Vandaar dat andere streken en landen hun eigen benamingen creëerden: "crémant" in Franse wijnstreken buiten Champagne, "cava" in Spanje, "spumante" in Italië, "Sekt" in Duitsland, "cap classique" in Zuid-Afrika. Voor de term "méthode champenoise" vonden ze eveneens alternatieven, zoals "méthode traditionnelle" en "méthode classique". 

De druiven in deze schuimwijnen zijn soms dezelfde als in Champagne (pinot noir, pinot meunier, chardonnay), soms ook niet. Zo wordt schuimwijn in de Loire vaak gemaakt van chenin blanc, in de Elzas en Duitsland van riesling of pinot blanc, en in Spanje van macabeu, xarel.lo en parellada.

Komen de beste schuimwijnen nog altijd uit Champagne? Niet noodzakelijk. Je hebt er ook industriële producenten die vooral in de lucratieve naam "champagne" geïnteresseerd zijn, en minder in de kwaliteit.

Belangrijk is de duur van de rijping van de schuimwijn op zijn bezinksel (al staat dat zelden op de fles): het zorgt voor minder zuurte, een rijkere smaak en een romiger textuur. Als schuimwijnen buiten Champagne beter zijn dan champagne, ligt het vaak aan zo'n langere rijpingsduur. Ook de graad van aanzoeting is belangrijk. Dat gebeurt nogal vaak in overdreven mate, ook in Champagne, waardoor de schuimwijn een te zoete smaak krijgt, zelfs al staat er "brut" op de fles.

 

Enkele goede alternatieven voor champagne:

- Gramona: een van de beste cava's van Spanje (www.labuenavida.be)

- Léon Boesch: crémant d'Alsace (www.qualitywines.be)

- Vitteaut-Alberti: crémant de Bourgogne (www.monardprovino.be)

- Pongracz: Zuid-Afrikaanse "cap classique" (www.rouseu.be)

 

 

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Rouseu Wijnen & Likeuren ( Sint-Martens-Latem )
Quality Wines ( Veurne )
toegevoegd op 28.11.2015