Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn er goede wijnen in Oost-Europa?

wijnnieuws

Zijn er goede wijnen in Oost-Europa?

Ze liggen in de klimaatgordel die geschikt is voor kwaliteitswijn en hebben een historische wijncultuur die teruggaat tot de Romeinse tijd. Toch verdwenen de landen van Oost-Europa uit de gunst van de wijnliefhebber. En moeten zij vandaag veel inspanningen leveren om ons ervan te overtuigen dat hun wijnen de vergelijking met de West-Europese kunnen doorstaan.

Hoe komt dat? Het had alles met politiek te maken. Onder het communisme werden eigenaars van wijndomeinen verplicht om hun druiven naar een coöperatie te brengen. Daar werden ze gemengd met druiven van andere wijnbouwers en werd er een anonieme wijn van gemaakt. Vandaar dat de Oost-Europese wijnbouwers maar wat blij waren dat de Berlijnse Muur viel in 1989.

De Sloveense wijnbouwers hadden daar niet op gewacht. Al enkele jaren daarvòòr weigerden zij om nog langer hun druiven naar coöperaties te brengen. De kwaliteit van hun druiven was zo hoog dat ze die niet langer wilden afstaan. Het klimaat is in Slovenië namelijk ideaal voor wijnbouw: tegelijk alpien en mediterraan, warm overdag en koel 's nachts. De wind van de Adriatische Zee blaast bovendien de wijngaarden droog, zodat er minder problemen zijn met ziektes en insecten. Terwijl aan de andere kant de Alpen bescherming bieden. Het zorgt voor gezond en zuiver fruit aan de wijnstokken, de basisvoorwaarde voor goede wijn.

Hongarije is het Oost-Europese land met de rijkste wijncultuur. Vooral de zoete tokaj is een legendarische wijn, vergelijkbaar met de grote Sauterneswijnen van Frankrijk. Niet te verwonderen dat Spaanse en Franse topdomeinen geïnvesteerd hebben in tokaj-wijngaarden, toen die na het communisme te koop werden aangeboden. Bulgarije was van alle Oost-Europese landen het eerst op export gericht. Er werden massaal internationale druiven aangeplant, vaak voor goedkope wijn. Vandaag mikken westerse investeerders op wijnen van hogere kwaliteit, zoals graaf von Neipperg, eigenaar van Château Canon-la-Gaffelière in Saint-Emilion.

Kroatië ontwikkelt haar wijncultuur ook in snel tempo. Het deelgebied Slavonië (niet te verwarren met Slovenië) staat bekend om zijn bossen van eikenhout voor foeders.

Georgië is als oudste wijngebied een bakermat van onze westerse wijncultuur, met ruim 500 autochtone druivenrassen en een grote traditie in het maken van wijnamforen, opnieuw in trek bij westerse wijndomeinen voor de rijping van hun wijnen. Ook andere voormalige Sovjetrepublieken, zoals Moldavië en Oekraïne, beschikken over goede terroirs voor wijn.

Toch bedraagt het marktaandeel in ons land amper 1%. Maar kijk naar de wijnen van de Nieuwe Wereld: die zijn met niets begonnen, en hebben nu 18% van de markt.

 

Invoerders gespecialiseerd in Oost-Europese wijnen: istrianchilloutwines.be en winesmarcjacobs.be

 

Invoerders:
Wines Out Of The Boxxx ( De Pinte )
Uniquáto ( Opglabbeek )
toegevoegd op 21.11.2015