Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Welk wijnland is het beste?

Ik sta open voor alle wijnlanden in de wereld, en ben al in vele landen ter plaatse geweest. Net daarom weet ik dat Frankrijk het beste wijnland ter wereld is. Sommigen zeggen dit omdat ze conservatief of francofiel zijn, of omdat ze andere wijnlanden gewoon niet kennen. Ik niet. Ik zeg dat om het objectief gezien zo is. Want in elk wijntype, en voor elk nobel druivenras, heeft Frankrijk wijnen die (mee) aan de top van de wereld staan. Dat kan geen enkel ander wijnland zeggen.

Of het nu gaat om schuimwijn, droge wijn, zoete wijn, versterkte wijn of oxidatieve wijn, of het nu gaat om wijn van riesling, chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, viognier, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, pinot noir, gamay, syrah, grenache, mourvèdre of tannat, altijd dingt Frankrijk mee naar de top van het klassement. 

Dat wil niet zeggen dat èlke Franse schuimwijn of èlke Franse chardonnay beter is dan èlke schuimwijn of chardonnay uit een ander land.

Maar als je de beste voorbeelden van Frankrijk vergelijkt met de beste voorbeelden van de rest van de wereld, dan doet Frankrijk altijd mee voor de eerste prijs.

Wint het die prijs altijd? Nee. Voor wijnen van riesling kan Frankrijk niet tippen aan Duitsland. In oxidatieve wijnen is Spaanse sherry onovertroffen, en qua versterkte wijn speelt Portugal met zijn port mee in de hoogste klasse. De Spaanse tempranillo en Italiaanse sangiovese heeft Frankrijk niet. En cabernet sauvignon wordt in Frankrijk moeilijker rijp dan in Zuid-Afrika, Napa Valley of Coonawarra in Australië.

Maar de meeste landen hebben één of hoogstens twee specialiteiten waarmee ze in de eredivisie meespelen. Er is maar één land dat deze indrukwekkende lijst kan voorleggen: Bourgogne met pinot noir en chardonnay, Bordeaux met cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, sauvignon blanc en sémillon, Loire met chenin blanc, sauvignon blanc en cabernet franc, Beaujolais met gamay, de noordelijke Côtes du Rhône met syrah en viognier, de zuidelijke Côtes du Rhône met grenache, Bandol met mourvèdre. Ik heb het dan nog niet over Champagne en zijn schuimwijnen gehad. En voor de liefhebbers van autochtone druivenrassen verwijs ik graag naar trousseau, poulsard en savagnin in de Jura, mondeuse en roussette in Savoie, pineau d'aunis en romorantin in de Loire, sciacarello in Corsica, melon de Bourgogne in Muscadet.

Waar komt die uitzonderlijk gevarieerde kwaliteit vandaan? Het heeft te maken met de vele verschillende klimaatzones in Frankrijk. Maar ook door de lange wijntraditie waardoor men er zeer vroeg begonnen is met het aanplanten van de juiste druivenrassen in de juiste klimaatzones.

Dat betekent niet dat ik nu altijd Franse wijn drink. Want wat nog belangrijk is dan het beste wijnland te kennen, is de enorme variatie in de wijnwereld te blijven ontdekken.