De herontdekking van de wijnen van Centre-Loire
Ik stelde het enigszins beschaamd vast: ik heb al wijnreizen ondernomen naar alle hoeken van de wereld, tot Australië en Nieuw-Zeeland toe, maar in de streek van Sancerre en Pouilly-Fumé, nochtans bekende namen op slechts 500 kilometer van België, was ik nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen.
Deze streek wordt officieel Centre-Loire genoemd, waardoor je zou denken dat ze in het centrum van de Loirestreek is gelegen. Maar niets is minder waar: ze ligt helemaal in het uiterste oosten van de Loirestreek, op amper 200 kilometer van Bourgogne. Waarom heet ze dan Centre-Loire? Omdat ze halverwege ligt tussen de bron en monding van de rivier die haar naam aan de streek heeft gegeven: de Loire.
De meeste wijnliefhebbers kennen deze streek voor de wereldbekende witte wijnen van sauvignon blanc in Sancerre en Pouilly-Fumé. Heel wat wijnbouwers exporteren hier het grootste deel van hun wijnen naar Europese landen en naar de Verenigde Staten. Maar er zijn ook andere interessante appellaties en druiven.
Als goedkoper alternatief voor Sancerre en Pouilly-Fumé worden vaak Quincy, Reuilly en Menetou-Salon genoemd. Pouilly-sur-Loire is dan weer de streek bij uitstek voor de chasselas, een van de belangrijkste druiven in Zwitserland. En in Sancerre, Menetou-Salon en Reuilly worden ook rode wijnen van pinot noir gemaakt, al zijn het er lang niet zoveel als witte. In Reuilly komt zelfs pinot gris voor, in een lichte droge stijl, helemaal anders dan in de Elzas (ze wordt hier vaak pinot beurrot genoemd).
Daarnaast zijn er kleinere appellaties waar je misschien nog nooit van gehoord hebt: Coteaux du Giennois, Châteaumeillant, Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay. Daar komen, naast de reeds genoemde druiven, ook gamay, chardonnay en melon de bourgogne voor. Alleen al die variatie was een eerste verrassing voor mij.
De tweede verrassing was het feit dat deze streek veel hellingen en zelfs heel steile hellingen kent. Gecombineerd met bodems van kalk tot silex levert dat hyperminerale wijnen op met veel karakter en grote lengte. Vooral Sancerre en Pouilly-Fumé kennen we door hun wereldfaam vaak van grote wijndomeinen die onder meer aan supermarkten leveren. Maar ik was aangenaam verrast dat hier ook eigenzinnige wijnbouwers van kleinere domeinen zeer persoonlijke en authentieke terroirwijnen maken. Zoals Patrice Moreux, telg van de veertiende (!) generatie van wijnbouwers, die zijn domein heeft genoemd naar zijn vroegste voorvader in de 17de eeuw: Domaine Corty. Maar hij is allesbehalve een man die in het verleden blijft hangen, integendeel, hij is enthousiast en gepassioneerd en maakt wijnen van Sancerre en Pouilly-Fumé zoals je nog nooit hebt gedronken, vol minerale energie en vibratie.
Er zijn nog domeinen die mij aangenaam verrast hebben: Thomas et Fils (de 13de generatie), Pascal Jolivet, La Perrière (waar de wijnen gemaakt worden in een majestueuze natuurlijke grot) en de drie domeinen van Antoine de la Farge (Domaine de l'Ermitage, Guillemain en Chavet).
Het is duidelijk dat deze regio wakker is geschoten, met een nieuwe generatie van wijnbouwers die zich scherp bewust is van de groeiende concurrentie vanuit andere wijnstreken waar ook uitstekende sauvignon blanc wordt gemaakt: denk aan Südsteiermark in Oostenrijk, aan Friuli en Alto Adige in Italië en aan Zuid-Afrika. In Centre-Loire zijn ze vastbesloten om zich niet te laten voorbijsteken en opnieuw resoluut de leiding te nemen.
Foto's: Nicole Gevrey
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Châteaux Vini ( Ternat )
Crombé Wines ( Kortrijk (Marke) )
De Kok ( Lier )
Divino ( Dendermonde )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Magnus ( Kontich )
Start2Taste ( Waregem )
Topwijnen.be ( Oostvleteren )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )