Arabische oliestaten nieuwe markt voor Franse wijn
De islam is er de staatsgodsdienst en toch wordt er steeds meer Franse wijn ingevoerd. Vooral Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten blijken steeds gretiger dure bordeauxwijnen af te nemen.
Twintig jaar geleden werd er helemaal geen Franse wijn ingevoerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Nu vertegenwoordigt de import er al 65 miljoen euro. Ook Qatar is een steeds gretiger afnemer. Zowel in volume als in waarde is Frankrijk de belangrijkste leverancier van de Arabische wereld geworden. Maar ook Italië, Australië, Chili en Zuid-Afrika roeren zich op deze nieuwe markt.
Deze evolutie is slimme domeineigenaars en wijnhandelaars in Bordeaux niet ontgaan. Zo creëerde Jean-Luc Thunevin (o.m. eigenaar van Château Valandraud in Saint-Emilion) een internationale merkwijn onder de naam Bad Boy. Die wilde hij exporteren naar de Verenigde Arabische Emiraten: "Maar mijn lokale importeur vond de prijs te laag. Daarom heb ik een Bad Boy Gold gemaakt in een vergulde fles, vier keer zo duur. Die wordt nu verkocht in Abu Dhabi en Dubaï."
Anabelle Cruse-Bardinet, eigenares van Château Corbin, stelt "dat de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar al 5% van mijn verkoop vertegenwoordigen".
De Verenigde Arabische Emiraten zijn een federatie van zeven staten, die elk hun eigen wetgeving omtrent alcohol hebben. In sommige is alcohol toegelaten (voor niet-moslims), in andere streng gecontroleerd, in nog andere totaal verboden. De staten Abu Dhabi en Dubaï nemen 80 tot 90% van de import van Franse wijn voor hun rekening. Inwoners die geen moslim zijn, mogen er alcohol kopen, maar hebben daar een officiële toelating voor nodig: zo moet je minimum 21 jaar zijn, een blanco strafblad hebben en over een bepaald minimuminkomen beschikken. Voor niet-residenten zoals toeristen en zakenlui is de consumptie van alcohol toegelaten op bepaalde publieke plaatsen, vooral hotels.